- Totalt 0 kr
Att fotografera med hålkamera är ett enkelt, roligt och lärorikt sätt både testa grunderna för fotografering och få utlopp för sin kreativitet och konstnärlighet.
En hålkamera består i sin enklaste form av en plats för att registrera ljuset (t.ex. på film eller fotopapper) ett tomt, mörkt utrymme, samt ett litet hål. Tag en papp-kartong, gör ett litet hål mitt på framsidan, skär bort hela baksidan och tejpa på smörpapper istället. Nu kan du ställa lådan innanför ett fönster, riktad utåt. Det lilla hålet fungerar som en optik och smörpapperet fungerar som mattskiva.
Motivet är den stora pilen till vänster.
Ljuset som reflekteras från pilens spets (A) går in genom lådans hål och projiceras på lådans baksida(smörpapperet). Ljuset som reflekteras från pilens bas (B) går också in genom samma hål, men projiceras på ett annat ställe på lådans baksida. “Ljus-strålen” (C) representerar det ljus som skulle kunna förstöra projektionen av bilden, men tack vare att ljus går rakt fram och hålet är så litet, så kommer inte ljuset (C) ens in i lådan.
(När du följer “ljusstrålarna” ser du varför bilden blir “upp-och-ner”.) Om hålet hade varit större hade ljus från olika delar av motivet kunnat träffa samma ställe på lådans baksida, då hade vi fått en mycket oskarp bild.
Om hålet däremot är mycket litet så blir bilden oskarp på grund av diffraktion. ( Effekten av diffraktion är ungefär som en sprayflaska, efter passagen genom ett litet hål blir det en rejäl spridning.) Förutom hålets storlek kan vi variera Lådans storlek, alltså avståndet mellan hålet och lådans baksida (där smörpapperet, mattskivan eller filmen befinner sig). Om avståndet ökar så ökar också motivets storlek, om avståndet minskar så minskar också motivets storlek.
Om vi minskar lådans längd, till den plats markerad med (V) i figuren, så ser du att bilden av motivet blir mindre och mer av det som är runt motivet får plats på filmen/mattskivan. Vi har alltså gjort vår hålkamera mera “vidvinklig”, den har fått en kortare brännvidd. Avståndet mellan hålet och baksidan är alltså hålkamerans brännvidd.
För att få skarpast möjliga bild, måste hålets storlek vara avpassat till brännvidden. En formel för att räkna ut optimal diameter på hålet är:
Diametern i mm. = Roten ur (2,5 * Våglängd i mm. * brännvidd i mm.)
Om vi till exempel har ett avstånd från hål till optik på 10cm och bestämmer ljusets våglängd till 550nm.(grönt ljus, mitt emellan blått och rött.) så blir det:
2,5 * 0.00055 * 100 = 0,1375
Roten ur 0,1375 = 0,37.
Optimala storleken på hålet blir alltså 0,37mm.
För att kunna exponera rätt med vår hålkamera måste vi kunna räkna ut vilken bländare kameran har. En bländar-beteckning som du säkert sett är t.ex. f/2,8 Detta betyder fokallängd / 2,8. Om du till exempel har en 50mm:s optik med bländare 2,8 så kan man ta 50 / 2,8 så får man 17,857...
Detta, 17,857 är alltså relativa bländarens öppning i millimeter.
Formeln är ju mycket enkel:
Bländartalet = Fokallängd i mm. / Bländaröppningen i mm.
Om Fokallängden (brännvidden) på vår hålkamera var 100mm. och vi gjorde hålets diameter till 0,37mm. så blir det:
100 / 0,37 = 270
Vår hålkameras bländare är 270 !
Formeln kan också “vändas”, så här:
(f=fokallängd, d=öppningens diameter.)
Bländare=f/d
d=f/Bländare
f=Bländare * d
För att kunna bestämma exponering behöver vi veta 4 saker :
- Det fotografiska materialets ljuskänslighet. (I t.ex. ASA, DIN eller nuförtiden: ISO.)
- Bländare.
- Exponeringstid.
- Motivets “ljusstyrka”.
Lycka till med din lådkamera!
HARMAN DPP
Högkvalitativt svart/vitt "positivt" fotopapper, på Fiber-bas, som direkt ger en positiv bild utan att man behöver använda ett negativ. Speciellt utvecklat för hålkameror, men kan kan givetvis användas i vanliga storformatskameror, för att kopiera diabilder eller för att framställa konstnärliga fotogram . Man kan även klippa ner fotopapperet och använda det i t.ex vanliga kameror.
Alternativ till Harman DPP-papperet är att använda ett vanligt negativt svart/vitt fotopapper, som t.ex Ilford Multigrade RC
Bilden blir negativ, dvs att det som är vitt på motivet blir svart på papperet och tvärtom.